Zeytinoğlu: Kapasitelerde artış trendi başladı

Merkez Bankası, ülke genelindeki sanayi kapasite kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye geneli ve Kocaeli’deki kapasite kullanım oranlarında...

Merkez Bankası, ülke genelindeki sanayi kapasite kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye geneli ve Kocaeli’deki kapasite kullanım oranlarında belirli bir yükseliş yaşandı. Konu hakkında bir değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasitelerin düzenli bir yükseliş içine girdiğini ve bu durumun gelecek adına ümit verici olduğunu söyledi.

 

KAPASİTELER ARTTI

Kocaeli ve Türkiye açısından rakamların kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Zeytinoğlu, “İmalat sanayisinin kapasite kullanım oranlarında düzenli artış trendine girdik. Umarız bu eğilim devam eder ve 2016’nın etkilerinden arınırız. Kocaeli’de üretim yapan sanayi kuruluşlarının mayıs ayı kapasite kullanım oranı, genel imalat sanayine paralel artış gösterdi” dedi.

 

KOCAELİ’DE DE ARTIŞ OLDU

Kocaeli Sanayi Odası ve Merkez Bankası tarafından açıklanan verilerin yükselişi ortaya koyduğunu dile getiren Zeytinoğlu, “Hem Kocaeli sanayi kuruluşlarında ve hem de Türkiye genelindeki imalat sanayinde artış yaşandı. Mayıs ayı kapasite kullanım oranı bir önceki yıla göre; Türkiye’de 1,1 puan artarak yüzde 78,8’e, Kocaeli’de ise 1,5 puan artarak yüzde 71,6 olarak gerçekleşti. Ayrıca kapasiteler bir önceki aya göre de ülke genelinde yüzde 78,8 ve Kocaeli’de de yüzde 71,6 puan ile gerçekleşti” diye konuştu.

 

OTOMOTİV YÜKSELİŞTE

Kapasite kullanım oranının ekonominin önemli öncü göstergelerinden biri olduğunu ifade eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bu yıl uygulanan reformlar ve artan yatırımların etkileriyle kapasiteler son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yükselişi canlanma sinyali olarak değerlendiriyoruz. Geçen aya göre otomotiv, kimya, plastik ve kauçuk sektörlerinde artış yaşandı” açıklamasında bulundu.

 

FİRMALARIN GÖRÜŞLERİ

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, şöyle konuştu: “Kocaeli’deki sanayi kuruluşlarına yönelik araştırmalarımızda firmalarımızın yüzde 25’i, haziran ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 60’ı ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 15’i azaldığını belirtti. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 67’si sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 11’i ise azaldığını ifade ettiler.”

#

24 May 2017 - 16:09 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.