Zeytinoğlu: Türkiye-AB ilişkisini canlandırır

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Brüksel’de gerçekleştirilen 36. Türkiye-AB Karma İstişare Komite...

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Brüksel’de gerçekleştirilen 36. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı sunumda Gümrük Birliği’nin modernizasyonu önemine dikkat çeken Zeytinoğlu, “Başarılı bir Gümrük Birliği tam üyelik hedefi doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerini canlandıracak” değerlendirmesini yaptı.

 

SORUNLAR VE ÇÖZÜM KONUŞULDU

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte AB komisyonundan üst düzey yetkililer, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, “Türkiye ve AB arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği, Gümrük Birliği ve AB entegrasyonunun ilişkilerin geleceği üzerindeki etkileri” konuları ele alındı. Toplantıda Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda bir sunum yapan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, birlikteki sorunlar ve çözüm önerilerine değindi.

 

“TÜRKİYE VE AB TİCARET PARTNERDİR”

Türkiye ile AB’nin iki önemli ticari partner olduğunu vurgulayan Ayhan Zeytinoğlu, Gümrük Birliği modernizasyonu sürecine dikkat çekti. Son konusu dönem ile ilgili iki önemli konuya değinen Zeytinoğlu, süreçten beklentilerin yanı sıra, sürecin tamamlanması aşamasındaki zorluklardan söz etti.

 

ÖNEMLİ KONULAR VURGULANDI

Türkiye ile AB arasındaki ortak çıkarlara rağmen bazı sorunların yıllardır çözülemediğine vurgu yapan Zeytinoğlu, AB’nin çok taraflı ticaretten ikili ticaret anlaşmalarına kaydığını, serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelerin AB ve Türkiye pazarına ayrıcalıklı erişimden faydalanmasına karşın, Türkiye’nin bu anlaşmalara taraf olmadığı için menfaat elde edemediğini belitti. Anlaşmazlıkların çözümü konusunda bir mekanizmanın kurulması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, ulaşım kotaları, vize ve Gümrük Birliği’nin tarım, hizmetler ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi konularına değindi.

 

“İLİŞKİLER CANLANACAKTIR”

Sunumun sonunda Türk iş dünyası olarak, Gümrük Birliği görüşmelerinin başlamasının hem Türkiye hem AB için adil ve verimli bir süreç getireceğini beklediklerini belirten Zeytinoğlu, “Bu sürecin sadece Gümrük Birliği ilişkisini modernleştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda tam üyelik nihai hedefi doğrultusunda Türkiye ve AB ilişkilerini canlandıracağını düşünüyoruz” dedi. Toplantının sonunda Türkiye ve AB tarafının üzerinde uzlaştığı ortak bildiri kabul edildi. Ayrıca İKV Başkanı Zeytinoğlu görüşmeleri sırasında AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile de bir araya geldi.

#

20 Tem 2017 - 16:17 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.