Zihniyet

Türkiye’nin meseleleri değişmiyor…

Anladığım kadarıyla değişmeyecek de…

Bunda en büyük payın ise zihniyette olduğu kanaatindeyim.

Zira zihniyet meselesi, Türkiye’nin meselelerinin oluşumunda ve çözüm üretilememesinde önemli bir yere sahiptir.

Zihniyet meselesinin en bariz misalini eğitim sisteminde görmekteyiz.

Her yeni gelen iktidarın ilk uyguladığı yenilikler (!) esasında kendi zihniyetine uygun insan yetiştirmeyi amaçlamakta, bu yolda yapılan ilk hamle de eğitim sistemini değiştirmek olmaktadır.

Ancak yapılan yenilikler tepeden inme ve kısa vadeli çözümlere dayalı olduğu için sorunları çözmekten ziyade yeni sorunlar yaratmaktadır.

Gündemimizdeki gibi vatandaş eğitim sistemine dair bir yenilikle karşı karşıya kaldığında haklı olarak bu “yeniliğin” sonunun nereye varacağını da merak etmektedir.

Eğitim sisteminde yapılan son değişiklikle ülkemizde uzun zamandır uygulanan Fransız eğitim zihniyetinden, yani herkesin eşit bir şekilde yaygın eğitime tabii tutulmasının gerekliliği anlayışından vazgeçilerek Amerikan eğitim zihniyeti, yani toplumun tümünün değil, belli bir kesiminin iyi bir şekilde eğitilmesi doğrultusunda politikalara yer verildiğini görmekteyiz.

Uygulamaya göre ise o belli kesimin “parası olan” kesim olduğu anlaşılıyor.

Dolayısıyla yapılan değişiklikleri sosyal medyada “Herkes Okuyacak Diye Bir Şey Yok” şeklinde formüle edenlere katılmamak elde değil.

“Peki, bu değişiklik siyasi iktidarlar için ne anlam ifade eder?” diye soracak olursak şöyle bir akıl yürütmede bulunmamız da mümkün:

Toplumun her kesiminin eğitilmesi, yöneticiler için yönetmesi daha doğrusu “yönlendirilmesi” zor bir kitlenin meydana gelmesine zemin teşkil edebilir.

Belli bir kesimin eğitilmesi ise iktidar ve kitle ilişkisi açısından iktidarın lehine bir toplum profilinin oluşmasına imkan tanıyabilir.

Böyle bir tablo karşısında iktidarların hangi “muhtemel neticeyi” tercih edebileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

Özellikle meselelerin hallinde halkın manipüle edilmesi yönteminin sıkça uygulandığı bizim gibi ülkeler söz konusu olduğunda, bu değişikliğin ne anlama geldiğini bir düşünün.

Üstelik ülkemiz yeni bir yönetim biçimini hayata geçirmeye hazırlanırken bu yönetimin halka yayılması ve zihniyetinin yer edinmesi de ancak eğitimle mümkün olacağına göre…

Zira her yeni rejim kendi neslini yaratma gayreti içerisindedir. Bunun itici gücü ise eğitimdir.

Yönetenlerin, dünün iktidarlarının halka uyguladığı zihniyet değişimi politikalarını ve yöntemlerini eleştirirken aynı yöntemleri daha etkin biçimde kendilerinin uygulaması da, dünya görüşü ne olursa olsun zihniyet politikalarının değişmemesini göstermesi açısından dikkat çekicidir.

Geçmişten günümüze değin değişen iktidarların değişmeyen zihniyetlerinin ne olduğu sorusuna gelirsek, bu sorunun cevabının “kolay yönetilebilir kitle yaratmak” olduğunu söylemek mümkündür.

Özellikle bizim ülkemizde olduğu gibi geçmişten günümüze değişmeyen meseleleri olan ülkelerde kitle yönetimi daha mühim bir hal almakta; üstelik bu kitlenin yönetimi sadece iç politikayı değil dış politikayı da etkilediği için global bir mesele olmaktadır.

Dolayısıyla ülkemizde yaşanan çeşitli siyasi ve sosyal olaylara bu yönde baktığınızda aslında yaşananların sonuçları farklı anlamlar da kazanmaktadır.

Ancak tüm bu hususlara rağmen zihniyetimiz “nasıl yönetirim”den, “nasıl ileriye taşıyabilirim”e evrildiği anda başta eğitim olmak üzere ülkemizde varolan birçok sorunun kısa sürede hallolacağına inancım ise tamdır.

Saygılarımla.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nihal Özgirgin - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

süleyman d - Yazınızdan hiçbir şey anlamadım, dünün iktidarlarının eğitim sistemini eleştirirken bu mevcut iktidarın oyuncak ettiği eğitim değişikliklerine neden değinmediniz, neden korkuyorsunuz, özgür yazamıyorsunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Ekim 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler