İZMİT'İN ZEHİRLİ HAVASI

NECDET GÜLER/

28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım. O toplantıda müthiş güzel ve etkin bir film gösterisi ile İzmit'te yaşamanın "mutluluğu!" ortaya konuldu. Hatta ilk defa olarak bu mutluluğu etkin bir şekilde ortaya koyan bir marş seslendirildi.

Orada gördüm ve dinledim ki İzmit'in kuruluşundan günümüze kadar geçen zaman diliminin belirli bir kısmından sonrasında, havasının ve toprağının kirlenmesi, etrafını çeviren, ormanlar dahil yeşil örtünün tahrip edilip azalması ansiklopedik bilgi sayılmamış. Ne kadar tuhaf değil mi!

Halbuki;

Kentimizin yaşamsal açıdan en olumsuz özelliği havasındaki kirliliktir ve Marmara bölgesinde yer alan onbir il içinde hava kirliliğinin en yüksek olduğu ildir. Türkiye'nin ikinci büyük sanayi havzasıdır. Üstelik içi ve çevresi son derece yoğun motorlu taşıt trafiğine sahip karayolları ile donanımlıdır. Bunlardan havasına çok çeşitli ve "akıllara ziyan" miktarda toz ve gaz halinde kirletici maddeler salınmaktadır.

Bunun doğal bir sonucu olarak İzmit'in içinde, varlığını sürdürebilen bitkiler dahil, bütün canlılar (insanlar, kediler, köpekler, kuşlar vs) her şeyden önce soludukları havadan sürekli olarak zehirlenmektedir. Bunu umursamamak ne oluyor!  Bunun İzmit'te yaşamla ilgisi yok mu?

Şimdi dikkat !

Dünya Sağlık Örgütüne göre örneğin 2012 yılında dünya genelinde 3 milyon 700 bin kişi hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Bu yüzden alınacak ilk tedbir bu kirletici salınımlarının önlenmesidir. Yeterli düzeyde önleniyor mu? Önlenmiyor.

Alınabilecek ikinci tedbir kentin yeşil örtüsünü alan ve kalite açısından artırmaktır. Çünkü hava kirliliğinin azalmasında başta ağaçlar olmak üzere bitki örtüsünün çok büyük etkisi olmaktadır. Onların, türlerine bağlı olarak yaprakları, belli kirletici gazları bünyesine almakta, görülür ve görülmez tozları yüzeylerinde tutarak havanın temizliğine katkıda bulunmaktadır.

Bitkilerin bu konuda bir diğer çok önemli işlevi, daha ortaokul sıralarında öğrenildiği gibi gün ışığında karbondioksiti kullanıp dışarı oksijen salmalarıdır. İzmit'in havasına çevredeki sanayi tesisleri yüzünden karbondioksit gazı da büyük miktarda salınmaktadır.

Havada, normal üstü oranda karbondioksit de hava kirliliğinin bir başka türüdür. Doğaldır ki kentsel yeşil örtü ne kadar gelişkin ise fotosentez yoluyla havadaki karbondioksitin kullanımı artacak ve dışarıya oksijen salınım o kadar fazla olacaktır.

İzmit'in hava kirliliği açısından durumuna bağlı olarak kentsel yeşil örtüsünün önemi bu kadar net olarak ortada iken iki belediyenin bu konudaki uygulamalarına hayret etmemek mümkün değildir. Çünkü bu uygulamaların bilimsel esaslarla hiçbir ilgisi yoktur.

Neden diyeceksiniz;

Çünkü bu belediyelerin kentteki ağaçların dallarını budama adı altında üstelik tekrar tekrar adeta "doğraması" sonucu havadaki kirleticilerin en büyük tüketicisi yaprak yoğunluğu daima düşük düzeydedir. Öyle ki bu yüzden kentte adeta elektrik direği gibi dalsız ve yapraksız duruma getirmiş ağaçlar görmek mümkündür. Üstelik bu işlem zamanlama ve yoğunluk olarak o kadar berbat uygulanmaktadır ki fizyolojik sarsıntı geçiren ağaçlar sonraki yıllarda kendileri için gereken miktarda yaprak yüzeyine hiç sahip olamamakta, hastalanmakta ve bazıları kurumaktadır. Bu tahribat sonucu İzmit'in cadde ve sokaklarında normal formunda ağaç görmek de imkansızdır.

Şimdi inanamayacaksınız! Ben, ağaçlar başta olmak üzere bitki örtüsünün havayı kirletici toz ve gazlardan temizlemesi konusunda okuduğum bilimsel yayınların sayısını unuttum ve yenilerini okumaya da devam ediyorum. Bu yazımı hazırlarken Kocaeli ilinin sağlık şartlarını konu edinen 400 sayfalık bir kitapta da buna değinilen tek bir cümlenin bile olmadığını gördüm.  İnanılır gibi değil.

30 Eyl 2023 - 13:07 - Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.169.844 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Delice - Sürekli söylüyorum, yazıyorum İzmit artık yaşanacak yer değil yarışıcılak,yıpranacak, harcanacak yer oldu çevre illerin özellikle istanbullularin gelip içine edip diğer illerinde gidip gelişlerin uğrak noktası oldu hani ne havasi kaldı ne eski insanı bir tarafda Deniz kıyı kesimi limanlarla dolu bir taraf da fabrikalar zehir zemberek havasıyla gün içinde koşturmaca gereksiz trafik agresif insanlar geceleri de havası doğası kendini yenilemeyle meşgul enterasn bir yer oldu.Tamamen sanayii ili olsun herkes kanser olsun sonra mutlu şehir olsun oy verip seçtiğimiz insanlar da mutlu olsun konu kapansın

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 01 Ekim 21:29
05

Gülşah - Bir de körfeze atık bıraktıktan sonra bilmem ne gemisini yakaladık ceza yazdık diye haber veriyor belediye çevreyi koruyorum diye. Pusuda bekliyor oysa döksün de ceza yazayım diye

Yanıtla . 6Beğen . 0Beğenme 01 Ekim 09:56
04

Vayyy Beeee - Izmitten en kisa zamanda vinnnnn abi inanki basiskle hepten rezalet

Yanıtla . 6Beğen . 0Beğenme 01 Ekim 05:14
03

Ramco - Koca kent meydanina bakin bir tane agac gormezsiniz bu kadar vicdansiz yoneticilerimiz yesil dusmani idarecilerimiz var yaziklar olsun

Yanıtla . 5Beğen . 0Beğenme 30 Eylül 22:25
02

T.c. Vatandasi - Çok doğru tespitler ve önemli bir paylaşımda dolayı Nejdet beyi kutlarım. Söylenecek çok söz var, kısaca rant uğruna halkın sağlığını dusunmeyen Belediyeler fabrika alanlarına konut için ruhsat vermekte ve Cevre il müdürlükleri, Bakanlık Cimer vs göz yumuyor. Halk olarak kanser riski taşıyoruz. Fabrikaların filtr kullanmaması, cezaların yetersizliği vs. Sonuçta deniz gözümüzün önünde ama faydalanamiyoruz, cunku zehirli. Kağıt üreten fabrikaları kapatmak yerine tonlarca bhc zehirledi vb. Fabrikalar tıkır tıkır işliyor ve bizleri zehirliyor, patronlar da onkoloji hastanelerini yardımseverlik gibi hizmete sunuyorlar...Kısaca bu şehir havası yüzünden on para etmez, isterseniz altından döşeyin.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 30 Eylül 20:50
01

Köseköylü. - Tüm İzmit,Kartepe dahil bu bölgeyi hava kirliliğine mahküm eden hiç bir fabrikasında filtre kullanmayan,yıldız sunta,kocaeli stadının ismini verdiniz, hala diyorsunuzki izmitin zehirli havası ,yazıklar olsun ya.

Yanıtla . 8Beğen . 0Beğenme 30 Eylül 17:52