Reklamı Kapat

Kandıra’nın kültür lezzeti Karakabak unutulmadı

Mümin Kozan tarafından organize edilen “Unutulan Lezzetler” isimli organizasyon önceki gün Kozanlar Kandıralı Ekmekçi’de gerçekleşti. Organizasyonda Kandıra’nın kültür lezzetlerinden birisi olan karakabak dağıtıldı.

Nazım Özgün Erbulan
Nazım Özgün Erbulan Tüm Haberleri
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Etkinliğe, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Abdullah Köktürk, Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı İbrahim Efe ve yönetimi, Kuruçeşme Belediyesi eski  Başkanı Ali Kahraman, İZKANDER Başkanı Ömer Özkan ve yönetimi, Akçakoca Platformu Başkanı Ahsen Okyar, Sosyolog ve Yazar Ali Aktaş, Tarihçi ve Folklor Araştırmacısı Adem Arı, Ziraat Mühendisi Hüseyin Yüce, Yerel Kültür Platformu Derneği üyeleri, Manav Türkleri Platformu yönetici ve üyeleri, Kocaeli Yerel Dernekler Federasyonu çalışma ekibi, Kocaeli İzcileri, Biz Kandırayız Sosyal Medya Grubu, Yenişehir Spor Kulübü, Bekirdere Spor Kulübü, Tavşantepe Spor Kulübü üyeleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. 

“KOZAN, YAPACAĞINI YAPTI”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Abdullah Köktürk, “Her zaman bu yörenin insanları bir şey yapmalı diyorlar ama icraata dönük, herkesin gördüğü, takdirle andığı ve takdir ettiği bu işte lokomotif görevi bir kardeşim var: Mümin Kozan. Yine bir farklılığı ortaya koyduğu için kendisine teşekkür ediyoruz. Kozan, düşüncelerini icraata döktü, yapacağını yaptı” dedi.

“BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE VAR”

“Bu bizim kültürümüzde var” diyen Köktürk, “Kabak bizim Anadolu’muzda, Orta Asya’dan beri değerlendirdiğimiz bir yiyecek. Peygamberimizin de kabak yemeğini çok sevdiğini biliyoruz. Fakat bizim yöresel olarak çok kullandığımız hatta Bolu yöresinden tutun bu bölgeye kadar sevilen bir yiyecek. Ama bunun insan sağlığına faydasını uzun uzun anlatmak lazım.  Aslında köylerimizde ekmek yapıldıktan sonra ilk önce pide, pideden sonra ekmek ekmekten sonra ise kabak konulur. Bu bizim kültürümüzde var. Biz geçmişimizde bunları yaşadık, unutmayalım, kültürümüzün bir parçası” diyerek bugün bu konuda duyarlı olan insanlarımızın olduğu bir ortamda bize bu ikramları hazırladıkları için teşekkür ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

“TEKRAR CANLANDIRMAK İSTEDİK”

Söz konusu etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan Kozanlar Kandıralı Ekmekçi Fırını sahibi Mümin Kozan, “Hasat sonrası ekmek fırınında ekmek piştikten sonra el büyüklüğünde kabakları fırına verir, bunları da gelene geçene ikram ederiz. Bu unutulmuş bir lezzet. Köylerde artık fırınlar eskisi kadar yanmıyor. Hasat sonu olması hasebiyle biz de tekrar canlandırmak istedik. Tüm halkımızı da davet ettik. Halkın her kesiminden insanları sosyal medya aracılığıyla davet ettik” dedi.

“ÇEKİRDEĞİN HASI KARAKABAKTAN ÇIKAR”

Kandıra Deliveli Köyü Dernek Başkanı ve aşçı Kadir Özdemir, “Bundan 30-40 sene önce harmanlar eylülün sonuna denk geldiği zaman toplanırdı. Tabi o zamanlar makine yoktu. Hasat sonunda eskiden güreş gibi etkinlikler de yapılırdı. Kandıra’da kabak, el büyüklüğünde kesilip kendi doğal halinde yenir, şeker vs. konulmaz. Bizim köylerde kabak en değersiz olarak görünür, ancak en değerlisi de içerisindeki çekirdeğidir. Marketlerde satılan çekirdeğin hası karakabaktan çıkar” şeklinde konuştu.

 “ANAHTAR OLARAK GÖRÜYORUZ”

Ziraat Mühendisi Kandıralı Hüseyin Yüce ise kabağın faydalarından bahsederek, “Kabağın içerdiği vitamin, mineral ve besinlerin sağlık açısından birçok faydası vardır. Kalbe, kansere, kemik, göz rahatsızlığı gibi hastalıkların riskini azaltır. Bizim amacımız bunu yeniden canlandırmak, üretimine katkıda bulunmak ve daha sağlıklı nesiller yetişmesini sağlamak. Bu doğal kabakların insan sağlığı üzerinde etkileri oldukça büyük. Biz, insanların sağlıklı yaşamasının anahtarı olarak görüyoruz” dedi.

ÜCRETSİZ KABAK GÖNDERDİLER

Etkinliğe Okumuş Ticaret, İzmit Akmeşe Köyü’nden Nezir Yakar, Kandıra Deliveli Köyü’nden Kadir Özdemir, Kandıra Akıncı Köyü’nden Sunay Tekin, İzmit Dağ Köy’den Semih Akyazı, İzmit Nebi Hocalar Köyü’nden Habibe Karakoyun ve İzmit Yeniköy’den Azem Candar ücretsiz olarak kabak gönderdiler. Yöresel aşçılar Kadir Özdemir ve Mustafa Akbaş’ın hazırladığı kabaklar fırında pişmesinin ardından katılım sağlayan misafirlere dağıtıldı. n Özgün Erbulan

27 Eylül 2019 - Gündem

Muhabir Nazım Özgün Erbulan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.



Anket İzmit Belediyesi 190 aracı kiralamalı mı, satın mı almalı?