Reklamı Kapat

Fırınlarda ekmek satışı aynı şekilde devam edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Coronavirüs tedbirleri kapsamında temel gıda ürünlerinden birisi olan ekmek için harekete geçti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Fırınlarda hijyen kurallarına uyulduğu sürece açıkta satılabilecek” dedi.

Nazım Özgün Erbulan
Nazım Özgün Erbulan Tüm Haberleri

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Coronavirüs salgını nedeniyle bazı tüketicilerin belirlenen hijyen kurallarına uymamasının halk sağlığı açısından risk oluşturduğunudeğerlendirerek bazı tedbirler aldı. Alınan tedbirler, geçtiğimiz gün ilgili kurumlara gönderildi.Ekmek ve ekmek çeşitlerinin 3 şekilde satışa sunulabileceğinin belirtildiği genelgede, “Hazır ambalajlı şekilde, ambalaj malzemesi içerisinde ve ambalaj malzemesine konulmamış olarak” satış yapılabileceği belirtildi.

MADDELER NE DİYOR?

‘Ambalaj malzemesi içerisinde’ kuralı ile ilgili olarak, ekmek ve ekmek çeşitlerinin gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabileceği; ambalaj malzemelerinin ağır kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca olmadığı ifade edildi.  ‘Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler’ ile ilgili olarak ise bu ürünlerin sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabileceği, tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye verilebileceği belirtildi. Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olarak ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışları yasaklandı.

“VATANDAŞ GELİP KENDİSİ ALAMAYACAK”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “3 aşamalı olacak. Birincisi ambalajlı olacak. İkincisi poşette ağzı açık şekilde kağıt veya naylon poşette olabilir; Üçüncüsünde de marketlerde ekmek dolaplarının müşterilerin direkt elle ulaşamayacağı bölümlerde olması kaydıyla açık satılabilir diyor. Zaten doğrusu da bu. Ama vatandaş direkt gelip kendisi ekmek alamayacak. Alabilecek yerdeki ekmek ambalajlı olmak zorunda” dedi.

“AÇIKTA SATILABİLECEK”

Sarı sözlerinin devamında, “Marketçi veya AVM ekmekleri arka bölüme alıp onun başına görevli koyup hijyen kurallarına uygun satış yapabiliyorsa orada açık ekmek satılabilir. Nasıl fırınlarımızda açıkta ekmek satabiliyorsak durum onlar için de geçerli. Fırınlarımızda tezgahtarlarımız eldivenli, maskeli, boneli. Önlemini alamıyorlarsa poşetli ekmek satma zorunluluğu var. Fırınlarda hijyen kurallarına uyulduğu sürece açıkta satılabilecek” ifadelerinde bulundu.

25 Mart 2020 - Gündem

Muhabir Nazım Özgün Erbulan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

10

Özgür - Fırındada olsa markette de olsa ekmek ambalaja girmeli fırında da markette de insanlar ekmekleri elleyip elleyip bırakıyor be ben fırından da marketten de ekmek almıyorum artık! Pazarları hedef gösteriyorlar o beğenmediğiniz pazarda satılan ekmek poşet içinde be!

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 28 Mart 11:54
09

Kadir@gmail.com - fırıncı çıplak elle hem ekmeği raftan alıp poşete koyuyor,bizden parayı alıp para üstünü veriyor bütün mikroplar ekmeğe geçiyor bizlerde o ekmekleri yiyoruz.bumu hijyen Ali bey.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 28 Mart 11:49
08

S.s - Bence ekmek kesinlikle ambalajlı olmalı.bir fırın sahibi veya dernek. Başkanının görüşüne göre haraket edilmemeli. Çünkü onlar hep cebini düşünür.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 27 Mart 15:07
07

Sizden Biri. - Ambaljlı olması en mantıklı ve en sağlıklı olanı.lütfen, millet olarak en çok tükettiğimiz gıdanın daha çok sağlıklı sunulmasında hassas olunması lazım.marketlerede çok el sürülyor.marketlere gelene kadar çok el değiştiriyor.düşen ekmeklerin de ayni raflarda olması cabası.soguk,grip gibi durumlarda burun akintili ellerin degdigini düsunmek bile istemiyorum.varin gerisini siz düsunun.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 26 Mart 17:15
06

SEDAT KESER - FIRINDA TEZGAHTARDA AğZINDA MASKE ELiNDE ELDiVEN VAR EKMEği POşETE KOYUYOR AMA AYNI ELDiVENLE PARA ALIYOR PARA üSTü VERiYOR ELDiVENiN KIYMETi KALMIYOR Hiç OLMAZSA EKMEği VEREN AYRI BiR Kiş OLSUN DERiM TAKTiR HALKIMIZIN

Yanıtla . 8Beğen . 0Beğenme 26 Mart 15:34
05

Skry - Merhabalar gordugum kadari ekmek kasalari ortulu bile degil .nasil bir hijyen .insan sagligi bu kadar hafife alan firincilarimiz var.sakarya

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 26 Mart 11:33
04

Ümid Arda - valla biz kendi ekmeğmizi kendimiz yapıyoruz.Salgından dolayı herkese tavsiye ederim.

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 26 Mart 09:51
03

Esnaf - Keşke hep böyle olsa... ben bir market işleten biri olarak müşterilerin alacağı 1ekmek 10tane ekmeğe ellemesi sonradan alacak olan müşterileri düşünmeden düşünmemesi davranması ortadan kalksa... yok bu çok pişmiş yok bu az pişmiş yok bu yanmış diyorlar... rabbimin verdiği nimeti beğenmemeleri çok ayıp... İNŞALLAH BU YASA HEP DEVAM EDER!!!!!

Yanıtla . 13Beğen . 2Beğenme 25 Mart 19:50
02

Cafer Güneş - Bir fırsatçıda bu nursuz. Nasıl oldu da bu ortamı fırsata çevirip ekmeğe zam yapmayarak biz aciz vatandaşlara lütufta bulundunuz?.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 25 Mart 16:41


Anket Koronavirüs ile mücadelede sokağa çıkma yasağı uygulanmalı mı?