Açık şekilde aldığınız ekmeği fırında 10 dakika tutun!

Prof.Dr. Mustafa Erbaş, yeni tip koronavirüs dönemimde açık şekilde veya poşetlenmiş olarak alınan ekmeklerin, sıcaklığı 90 derece kadar olan fırında 10 dakika kadar tutulması önerisinde bulundu

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erbaş, salgın tehlikesinin uzun süre devam etme ihtimali göz önünde bulundurularak günlük hayatta alışveriş ve beslenme konuları başta olmak üzere birçok şeyin alışkanlığa dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

-Alışveriş öncesi liste oluşturulmasının, ihtiyaçların meyveler, sebzeler ve süt ürünleri gibi gruplandırılarak mantıksal bir sırayla yazılmasının markette geçirilen süreyi kısaltacağını vurgulayan Erbaş, alışverişte nakit yerine temassız ödeme yapan kredi kartı kullanılmasının, alışverişe giderken maske, eldiven, dezenfektanlı veya kolonyalı mendiller bulundurulmasının korunma seviyesini yükselteceğini bildirdi.

"Minerallerce zengin meyve ve sebzeler tercih edilmeli" 

Alışverişte ağırlık verilmesi gereken gıdalara da değinen Erbaş, şunları kaydetti: "Alışverişte sağlıklı beslenmeye ve bağışıklık sistemine yardımcı olan yumurta, et, süt gibi proteinli gıdalar, kırmızı, mor, yeşil, sarı ve beyaz gibi doğal renkleri birbirinden farklı vitamin ve minerallerce zengin meyve, sebzeler tercih edilmeli.

Probiyotik gıdalara yer verin 

Bunlara ilave olarak yoğurt, kefir, boza ve turşu gibi probiyotik özellikli gıdalara, kekik ve zerdeçal gibi antioksidan özellikli baharatlara, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi çinko mineralince zengin tuzsuz kabuklu yemişlere de bağışıklık sistemini desteklemeleri nedeniyle öncelik verilmeli.

Açık şekilde alınan ekmeklere dikkat! 

Açık şekilde veya poşetlenmiş olarak alınan ekmeklerin, sıcaklığı 90 derece kadar olan fırında 10 dakika kadar tutulması gerekir."

Market poşetlerini hemen atmayın! 

Marketten gelindiğinde et ve süt gibi bozulabilir ürünler ayrıldıktan sonra market poşetlerinin balkon gibi havadar bir yere çıkartılarak birkaç saat bekletilmesi önerisinde de bulunan Erbaş, poşetlerin başka amaçlarla kullanılmadan iç içe geçirilerek geri dönüşüme atılması gerektiğini belirtti.

Paketli gıdalardan Covid-19 bulaşır mı? 

Uzmanlar paketlenmiş üründe, paketten ürüne bulaşma riskinin neredeyse hiç olmadığını söylüyor.

Paketlerin üzerindeki virüsü ellerimizle kendimize bulaştırabilir miyiz? 

Dışarıdan eve girdikten sonra eller mutlaka yıkanmalı, paketlerin üzerleri silinip dolaba yerleştirdikten sonra da mutlaka eller su ve sabunla yıkanmalı. Sonuçta el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat ettiğimiz sürece başka yerlerden virüsü kendimize bulaştırma ve enfeksiyon riski çok düşük.

Et ve et ürünlerinden bu virüsü kapabilir miyiz? 

Bazı parazitler ve gastroenterit etkeni açısından bazı parazitler az pişmiş ya da pişmemiş et tüketilmesi çok riskli. Hatta hazırlık aşamasından itibaren diğer patojenler açısından da çok dikkat etmek gerekiyor.

Bu yeni etken COVID-19 için de et ve et ürünlerini pişirmeden tüketmemek gerekiyor. Bu virüs her türlü 60 derece ve üstüne dayanıksız olup öldüğü için et ve et ürünleri pişirildiği takdirde enfeksiyon riski olmuyor.

29 Nisan 2020 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.




Anket Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı normalleşme sürecini nasıl karşılıyorsunuz