Sıcak çay içmek ömrü uzatıyor!

Yemeklerden sonra sıcak çay içmek farkında olmadan sağlığımız için yaptığımız çok yararlı bir durumdur. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, yemeklerden sonra içilen çayın ömrü uzattığına dikkat çekti ve konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Ülke olarak çay içmek en önemli kültürlerimizden biridir. Her evde kaynayan çaydanlığın sesini ve her yere yayılan taze çayın kokusunu almak mümkündür. Özellikle de yemeklerden sonra çay içilmeyen ev nerdeyse yoktur. Bu durum yani yemeklerden sonra sıcak çay içmek farkında olmadan sağlığımız için yaptığımız çok etkili bir aktivitedir. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, yemeklerden sonra içilen çayın ömrü uzattığına dikkat çekiyor ve konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Vücudun genç kalması, güçlü damar ağı sayesindedir 

Vücudun genç ve dinamik olması, geç yaşlanması için damar duvarlarının sağlıklı olması çok önemlidir. Çünkü tüm enerji parçacıkları ve hücreler için gerekli olan oksijen ve yapı taşları vücudumuzu saran damar ağı sayesinde gerçekleşir. Damarlar temiz kaldığı müddetçe dokuların beslenmesi de o kadar kusursuz olur. Dokular iyi beslendikçe, vücut da o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Bu noktada yemeklerden sonra sıcak çay ya da su içmek kişileri, kalp krizi ya da beyin damar hastalıklarından korumaktadır

Şöyle ki, yemeklerden sonra içilen sıcak çay, mide ve bağırsakta yağların tam eritilmesine ve damar duvarlarına yapışmadan enerji molekülleri halinde dokulara taşınmasına yardımcı olur. Şöyle ki, yemeklerden sonra içilen sıcak çay, mide ve bağırsakta yağların tam eritilmesine ve damar duvarlarına yapışmadan enerji molekülleri halinde dokulara taşınmasına yardımcı olur.

Yemek sonrası soğuk içecek içmek damar tıkanıklığına yol açıyor 

Yemek arasında su içmek zararlı değildir. Fakat yemeklerden sonra su, kola, ayran ve benzeri soğuk şeyler içmek damar hastalıklarına neden olabilir. Yemekten sonra soğuk bir şeyler içmek sizi rahatlatabilir ancak tükettiğiniz soğuk su katılaşarak yağlı madde haline döner ve yavaş sindirilir. Alınan gıdaların midede ya da ince bağırsakta en iyi şekilde sağlıklı olarak sindirimi için öncelikle bunların mide asidi ve enzimlerle çok iyi parçalanması gereklidir. Bu sistemin sağlıklı işlemesi için de sıcak ortama ihtiyaç vardır. Gıdaları parçalayacak enzimler sıcak ortamlarda çok iyi fonksiyon görürken soğuk ortamlarda ise görevlerini tam yapamazlar.

Besinler tam parçalanamaz ve kana geçen moleküller iyi parçalanamadıkları için de damar tümenlerinde kolesterol ya da yağ zerrecikleri halinde birikirler. Bu ise vücudun hayati bölgelerinde ilerleyen süreç içinde damar hastalıklarının (kalp krizleri, beyin damar hastalıkları gibi) gelişmesine neden olur.Gece uyku sırasında kan hızı yavaşlar. Düzensiz ve sağlıksız beslenme sonucunda damar duvarı bozularak lümende pıhtılaşma oluşur ve damar tıkanıklığı gelişir. Bu durum kalp krizi ve felç gibi sağlık problemlerini beraberinde getirir.

05 Tem 2020 - 14:10 - Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 2.348.207 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

09

İzmit Li - Doktorun canı çay istemiş galiba.. nerede böyle çalışma yapılmış belli değil! Yıllarca yemeklerden sonra içilen çayın demir emilimini engellediği konusunda üniversitelerin çalışmaların sonuçlarını yayınladılar! Siz neye dayandırılırsunuz!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Temmuz 07:13
08

Vatandaş - Neye inanacağız kimi Dr. diyor sıcak çay gırtlak kanseri yapıyor kimi yararlı diyor.şaştık kaldık......

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Temmuz 00:47
06

Melike - Yani vücudumuz besinleri sindirmek için ısı üretmekten aciz değil ki niye soguk içecekler katilassin ve depolansin ya da sıcak diye içtiğimiz içeceklerin kaç derece katı vücudumuzda mevcut niye vücudumuzun ihtiyacı olsun ki sıcak iceceğın ısısına anlamadim

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 07 Temmuz 02:34
07

İsmail Şahmeran - @Melike 06 nolu yoruma cevabı: Isı üretmekten tabiki aciz değil vücut ama ılık içecekler kolay sindirime yardımcıdır.sıcak derken çok sıcak kastedilmemiştir çok sıcak veya çok soğuk yarar değil vücuda tam aksine zararlıdır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 10:28
05

Tc - sıcak çay gırtlak kanseri yapıyor inanmayın bunlara

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 07 Temmuz 01:13
01

Referans - Bilimsel veriler ifade edilirken genel kanunlar dışında verilen bilgilerin hangi çalışma ve hangi yazarın makalesine dayandığı belirtilmelidir, yukarıda verilen bilgi kanun değil halka mal olmuş bir bilgi değil, eğer şu çalışmadan alındı denilmezse kıymeti pek yok

Yanıtla . 4Beğen . 3Beğenme 05 Temmuz 16:58



Anket Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinden memnun musunuz?