Reklamı Kapat

Salçada yeni normlar! Artık kullanılmayacak...

Salçaya yeni düzenleme geldi. Karara göre, yemeklik soslar en fazla 500 gramlık paketlerde satılabilecek, ‘geleneksel, yöresel’ gibi ifadeler kullanılamayacak

Milliyet'ten Aylin Rana Aydın'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Benzeri Ürünler Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, domates ve biber bazlı yemeklik soslar en fazla 500 gramlık ambalajlarda son tüketiciye ulaştırılabilecek. Etiketlemelerde, ‘geleneksel, yöresel, ev tipi, köy tipi gibi ifadeler’ kullanılamayacak. Tebliğin yayım tarihinden önce üretilen ürünler 31 Aralık 2020’ye kadar piyasada bulunabilecek.

Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Başkanı Hakan Turan, tebliği sektör olarak pozitif değerlendirdiklerini bildirdi

Kararla merdivenaltı bazı firmaların ürettikleri salçada taklit ve tağşişinin önüne geçileceğini belirten Turan, “Tüketiciyi koruma yönünde bir adım atıldı” dedi. Merdivenaltı üretimde salçaya limit üstü tuz katıldığını söyleyen Turan, böylece kuru madde oranı artırılarak haksız kazanç elde edildiğini dile getirdi. Turan, şöyle devam etti:

”Tuz miktarı artık en fazla yüzde 5 olabilir. Artık koruyuculu salça üretilemeyecek ve açıkta salça satılamayacak.”

Turan, Türkiye’de yıllık 300 bin ton domates salçası ürettiğini söyledi.

500 GRAM SINIRI

Tebliğe göre, domates - biber bazlı yemeklik soslar en fazla 500 gramlık ambalajlarda satılacak. Kararın sadece yemeklik soslarda geçerli olduğunu belirten Turan, şöyle anlattı:

“Tüketiciler veya yemek şirketleri salçayı istediği büyüklükte ambalajda alabilecek. Baharat, tuz karışımı olan salça benzeri yemeklik soslar en fazla 500 gramlık ambalajda satılacak. Salçaya benzediği için nihai tüketici bu ürünleri karıştırabiliyor.”

"İHRACATIMIZ ÇOK İYİ GİDİYOR"

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, biber ve domates salçasında üretimlerin devam ettiğini bildirdi. “Yeterince salçalık ürünümüz var” diyen Uçak, “İşletmeler sözleşme yaptığı üreticilerden ürünlerini alıyorlar. Sözleşme yapmayan üreticiler bazen sorun yaşayabiliyor. Salça ihracatımız da çok iyi gidiyor” ifadelerini kullandı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, 2020 yılının ilk 7 ayında 82 milyon dolarlık salça ihracatı gerçekleştirildi.

#

15 Ağu 2020 - 11:15 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Kemal 44 - En azından dürüstlük var içine hile hurda ithal girecekse bile Yanıltıcı başlık olmayacak .açıkta satılan Salça direkt havaya temas ederek doğallığını ortaya koyuyor .500 gramlık ambalajın içine Tuz yüzdesini düşürüp yerine Ne koyacaklar ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ağustos 22:19
01

Cennet - Hep sanayici için yönetmelik yayınlıyoruz birazda küçük geleneksel iş yapan kişileri korumak için bir tebliğ yayınlayın..

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 15 Ağustos 12:26



Anket Kocaeli Valiliği'nin aldığı koronavirüs tedbirlerini yeterli buluyor musunuz?