Reklamı Kapat

"Kocaeli'nin Yöresel Lezzetleri"

Marmara Bölgesi'nin doğusunda bulunan Kocaeli, Türkiye’nin en kalabalık onuncu ilidir. Yöresel yemekleriyle öne çıkan Kocaeli, çeşitli kültürle harman...

Marmara Bölgesi'nin doğusunda bulunan Kocaeli, Türkiye’nin en kalabalık onuncu ilidir. Yöresel yemekleriyle öne çıkan Kocaeli, çeşitli kültürle harmanlanan güzide bir ildir. Yıllardır mutfak kültüründen herhangi bir şey kaybetmeyen Kocaeli'nin hamur işinden etli yemeklerine, tatlısından çorbasına kadar birçok yemeğiyle dikkatleri üzerinde çekmeyi başarır.

Peki, bir gün bu şehrin sokaklarına yolunuz düşerse hangi yemekleri denemelisiniz? Kocaeli'nin meşhur yemekleri denilince aklınızda hangi lezzetler canlanıyor? Sizin için araştırdık, işte Kocaeli’nin dillere destan yöresel yemekleri!

Ciğceli Kavurma

Kocaeli’nin en enfes lezzetleri arasında yer alan ciğceli kavurma, yöre halkı tarafından sıkça tüketilen ve çokça sevilen bir yemektir. Kocaeli halkının öğle ya da akşam yemeklerinde tükettiği bu ana yemek, pirinç ya da bulgur pilavının üzerine kuşbaşı etini katmayla yapılır. Etin üzerinde süt kaymağının eklemesi, yemeği özel kılan taraftır. Ciğceli olarak adlandırılan bu kaymak yöresel yemeğe de adını veriyor. Ayranla tüketmenizi öneririz.

Bu lezzete Kocaeli’nin her lokantasında denk gelebilirsiniz. Oldukça makul bir fiyata tüketebileceğiniz bu yöresel yemeği Kocaeli’ye yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.

Dartı

Dartı veya süt katığı, Kocaeli halkının sabah kahvaltılarında tükettiği yöresel bir sostur. Sıvı ve sıcak haldeyken yenilebilen bu enfes lezzet, dondurulup tatlı olarak da kullanılabilir. Yemek, sütün kaymağının toparlanıp tortu kıvamına gelene kadar kaynatılmasıyla yapılır. Bu muhteşem lezzet yöre halkı tarafından sürekli olarak tüketilen, kahvaltının vazgeçilmez tatlarından biridir. Fiyatı oldukça makul olan bu sos, oldukça enerji verir. Tadının uzun süre bozulmaması ile bilinen dartı, yöre halkı tarafından kış ayları için de depolanır.

Pişmaniye

Bir şehre gittiğinizde, özellikle o şehir Kocaeli ise pişmaniye almadan asla dönmeyin. Genel olarak dinlenme tesislerinde denk geldiğiniz bu meşhur lezzet, Türkiye’nin her yerinde bilinen bir tatlı çeşididir. 1600’lü yıllarda Kocaeli çevresine yerleşen ustaların elinde çıkan pişmaniye, severek tüketilir.

 Sadece bu ilde değil, ülkenin her yerinde dikkat çeken bu tatlıyı tüketmek için en doğru adres elbette Kocaeli’dir. Bu enfes lezzetin fiyatı da oldukça makuldür. Eğer yolunuz bu güzide ile düşerse, kendiniz ve sevdikleriniz için birer paket alabilir, bu enfes lezzetin tadını çıkarabilirsiniz.

Umaç Çorbası

Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak umaç çorbası, Kocaeli yöresinde oldukça sık tüketilen bir lezzettir. Unun ana malzeme yerine konulduğu umaç çorbası, yağ, toz biber ve tuzdan oluşan karışımla bir araya gelince ortaya harika bir çorba çıkıyor.

Eğer Kocaeli’ye gitme fırsatı bulamıyorsanız ama bu meşhur çorbayı tatmak istiyorsanız, bu lezzetin yapılışını tarifdefteri sayfalarınıza alabilir ve bu enfes çorbayı sofranıza getirebilirsiniz.

Unutmayın, bir şehri tanımanın en güzel yollarından biri o ilin yöresel yemeklerini tatmaktan geçer. Eğer bir şehri tanımak istiyorsanız, onun tatlarını benimsemeli, kültürünü tanımalısınız. 

12 Oca 2021 - 13:32 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.




Anket Dilovası Belediyesi'nin hizmetlerinden memnun musunuz?