Mısır şekeri / şurubu için farklı sesler (1.Bölüm)

Biz tatlı yiyeceklere çok düşkün bir milletiz. Evimizde yediğimiz tatlılar yetmiyormuş gibi dinsel nitelikli anma günlerinde, kutlamalarda, törenlerde tatlılarımız asla eksik olmaz. Öyle ki bir ay oruç tuttuktan sonra adı Ramazan Bayramı olan  dini  bayramı, Şeker Bayramı olarak kutlarız. Bu üç gün boyunca, her gün oruç bozduktan sonra sanki hiç şekerli yiyecekler yememiş gibi tatlıya doymayız. Bu nedenle sağlık kuruluşları bu bayram dini süresince tatlı yemekte ifrata kaçılmaması için uyarılarda bulunur.

Tatlı ile ilgili olarak durum bu iken başımıza bir de Mısır Şekeri konusu çıktı. Bu şeker türü Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ve Mısır Şurubu olarak da biliniyor.

Mısır Şekeri ile ilgili olarak bu yazımı hazırlarken 3 ana kaynağı inceledim:

Bunlardan biri şeker fabrikaları kapatılıp mısır şekeri konusunda kamu oyunda tartışmalar başlayınca “Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD)” tarafından 11 Mart 2018 tarihinde gazetelerde tam sayfa olarak ”Şeker Tartışmaları Hakkında Kamuoyuna Açıklama” başlığı ile yayımlanan bildiridir. (Bu bildirinin ana hatları aşağıda “NÜD” başlıklarında kelime yanlışları ve ifade bozuklukları düzeltilmeden yer almaktadır.)

İkinci kaynak bu açıklamaya cevap niteliğinde Sağlık Bakanlığınca, 12 Mart 2018 tarihinde basın duyurusu olarak yayınlanmış olan  “Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri Hakkında Bilim Kurulu Raporu”dur. (Tekrarlardan kaçınmak için bu belgeye  aşağıdaki açıklamalarda (BKR) olarak ve yazıldığı gibi yer verdim).

Üçüncü kaynağım yabancı ülkelerde Mısır Şekeri konusunda yapılmış araştırmalar oldu. (Bunları “ARAŞTIRMA” başlığı olarak ayırdım ve bilgileri nereden aldığımı, yazımın sonundaki kaynak kısmına ilişkin olarak paragraf sonlarında parantez içinde gösterdim. Yanı sıra okuyucunun bilimsel veriler konusunda daha emin olmasını sağlamak için kuruluşları ve çalışma alanlarını Türkçe olarak da açıkladım)

Neden böyle bir yol seçtim? Ülkemizde insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir konuda ticari amaçlar ile  bilimsel veriler arasındaki uyumun ne kadar olduğunu, bu örnekten hareketle  göstermek için böyle yaptım. Bunu yaparken kendi bilimsel görüşlerimi hiç irdelemeden sadece yazılı belgeleri esas aldım.

Bakın Mısır Şekeri konusunda neler yazılmış?

NÜD: Dünyada şeker; şeker kamışı, şeker pancarı ve mısır olmak üzere 3 temel hammaddeden elde edilir. Ülkemizde şeker kamışı üretimi olmadığı için günlük hayatta ve gıda endüstrisinde 2 tür şeker kullanılmaktadır. Bunlar “Pancar şekeri ve “Mısır şekeridir”.

BKR: Mısır şekeri yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak da bilinir ve nişasta bazlı şekerlerden (NBŞ) biridir. Bu tür şekerler, en çok ve ucuz olarak mısırın yanı sıra patates, buğday, kasava (tapioka) gibi bitkilerden elde edilmektedir.

ARAŞTIRMA: Birçok besinde mısır şekeri kullanılmaktadır. Bu tür şekerler dünyada yiyecek ve içeceklerde sakkaroz, yani sofra şekerinden sonra ikinci büyük kullanım payına sahiptir. Özellikle bisküviler, atıştırmalıklar, kahvaltılıklar, hazır soslar, kahvaltılık tahıllar, tatlılar, krakerler, sportif içecekler, kutuda çay gibi aromatize edilmiş içecekler, meyve suları, gazlı içecekler, yoğurt, ketçap, fast food  yiyecekler bu şekeri içermektedir. Diğer taraftan dondurma üretiminde de tatlılığı, kaymak kıvamına gelişi sağlamak ve donma noktasını ayarlamak için kullanılmaktadır. (3)

(Milano ‘da İtalya) ”Tümör Milli Enstitüsü” elemanlarından, onkolog, epidemiyolog (Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen unsurları inceleyen bir tıp bilimi dalıdır.) ve beslenme uzmanı Prof. Berrino tabiatta bulunmasına karşın mısır amidosundan (nişastasından)  inorganik asitler ve/veya enzimler yoluyla elde edilen glikoz ve fruktozun  doğal bir katkı maddesi olarak tarif edilemeyeceğini ve bu nedenle bunların sağlığa aykırı olduklarını belirtmektedir. (1)

Bu bölümde faydalanılan kaynaklar:

 1) Berrino, F. 2018 Istituto Nazionale dei Tumori di Milano. Perché evitare lo sciroppo di glucosio e fruttosio.

(Türkçesi: Berrino.F. 2018.”Tümör Milli Enstitüsü/ Milano. Glikoz ce fruktoz şuruplarından neden uzak durulmalıdır)    

3) G.Antonio. 2016  (Direttore dello Sbarro Institute for Cancer Research and Molecular Medicine della Temple University di Philadelphia). Scienza e Salute. Il lato oscuro dello zucchero. 

(Türkçesi: G. Antonio. 2016. Filedelfia. Temple Üniversitesi, Sbarro Kanser Araşatırma ve Moleküler Tıp Enstitüsü Müdürü. Bilim ve Sağlık. Şekerin karanlık yüzü.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Necdet Güler - Mesaj Gönder 67 Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

01

Ersoy Kandemir - Demek ki neymiş yıllardır cemaatçilerin cirit attığı Sağlık Bakanlığı TÜRK TOPLUMUNDA BUNLARI DAHA FAZLA anlatması gerekirken,bugün bile DİYABET HAFTASINDA BU KONULARDAN BAHSEDİLMEMİŞ,bu da kurumun ne halde olduğunu gösteren bir veri olarak kayıtlara geçen,ama bu konuların anlatılmamasının sebeplerini de iyi düşünmeli vatandaşlarımız!Sayın gazeteciye toplumumuzu AYDINLATTIĞI için ayrıca teşekkür ederim.

Yanıtla . 0Beğen 01 Aralık 04:26

Anket Gebze Belediyesi'nin hizmetlerinden memnun musunuz?