Reklamı Kapat

Mannoz aranıyor…

Dünyada, biz insanlar, hayvanlar ve hatta kendini oluşturanları dışında kalan bitkiler için  hiçbir besin içermeyen meyve yoktur. Ama bazılarının içerdiği besinler biz insanlar için son derece önemlidir. Bunlardan biri de Hurma.

Aklınıza Trabzon hurması gelmesin; o değil.

Şekerden başlayalım: Hurma çok yüksek oranda şeker içeriyor. Bu oran, hurmanın olgunluğunun yanı sıra tipine de bağlıdır. Bazı tiplerde oranı % 64’e ulaşmaktadır. Hatta içerdiği su çok azaldığında  bu oranın  %88 e kadar yükseldiği de görülmektedir.  

Hurma glikoz, fruktoz, maltoz ve mannoz türü şeker içeriyor.

Şimdi “Mannoz da ne?” diyeceksiniz…

Ben de mannozu ilk defa duyanlardanım. Bazı meyve ve sebzelerde çok az miktarda bulunan bu şeker türünün insan vücudundaki işlevini öğrenince çok şaşırdım.

Mannoz doğal orijinli, tek molekülden oluşmuş basit şeker. Organizma tarafından diğer şekerler gibi sindirilmiyor. Bu yüzden kan şekerini arttırmıyor, bildiğimiz şeker gibi şişmanlatmıyor.

Üstelik müthiş bir işlevi var: İdrar yollarında iltihaplanma yapan bakterilere (En etkin olanı Escherichia coli isimli bakteridir) adeta sarılıyor ve onlarla beraber idrar yoluyla vücuttan atılıyor. Yani yan etkisi olmayan ve idrar yollarında iltihaba neden olan bakterileri azaltan doğal bir antibiyotik.

Şimdi inanmakta çok zorlanacağınız bir başka konu var: Bu şekerin en kaliteli olanı (D.Mannoz olarak tanımlanıyor) Huş (Betula) ve Avrupa Melezi (Larix decidua)  ağaçlarının odunundan elde edilmektedir. (Bu ağaç bizim ülkemizde doğal olarak bulunmamaktadır. İğne yapraklı olduğu halde kışa girişte altın sarısı renge bürünen bütün yapraklarını döken bir ağaçtır).

Hurma B1, B2, B3 ve A  vitaminleri içerir. Ancak askorbik asit (C vitamini) çok düşük seviyededir.

Kalsiyum, fosfor, demir ve bilhassa magnezyum açısından çok  zengindir 200 gr hurma 150 mg magnezyum içerir ki bu miktar bir erginin günlük ihtiyacının yarısından fazladır.

Konumuz olan hurmanın, büyük miktarda magnezyum ve B grubu vitaminler de içermesi nedeniyle  özellikle yorgunluk/halsizlik hissedenler, hamile kadınlar, bebekler, spor yapanlar,  yetişme çağında olanlar, çocuk emziren anneler, bebekler ve kolit hastalığı olanlar için son derece önemli bir besin olduğu ileri sürülmektedir.

Mükemmel besleyici kapasiteleri nedeniyle hurma gripal durumlarda organizmanın yüksek ateşten bitkinleştiği durumlarda da  önerilmektedir.  Arap dünyasında “Berhi” ve  “Hiann” ismiyle bilinen silindirik, parlak ve yapışkan yapıda olmayan hurma çeşitleri vitamin açısından daha da zengindirler.

Şeker problemi olmayanlar…Hurmayı sadece ramazanda yenilen, dinsel  sembolik bir meyve sanma hatasına asla düşmeyiniz.

Kaynak:

Florina A. Silaghi .  2011. Alma mater studiorum- Universita di Bologna. Ingegneria Agraria. Applicazioni industriali e di ricerca della spettroscopia NIR per la valutazione di indici qualitatividi prodotti alimentari.  

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Necdet Güler - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz


Anket Bahri Yavuz istifa etmeli mi?