Reçel nedir ve evlerimizde en güzel reçel nasıl yapılır?

Saygıdeğer okuyucularım; Reçel, temizlenmiş ve ayıklanmış meyvelerin şekerden yapılmış şurup içinde veya şekerle katlanarak, meyvenin suyu çıktıktan sonra ateşte pişirmek suretiyle elde edilen bir mamuldür. Bu tarife göre meyvelerden iki şekilde reçel yapılır: 

Meyveleri şekerden yapılmış şurup içinde pişirmek suretiyle. 

Meyveleri toz şekerle katlayıp bir müddet bekleterek hasıl olan meyvenin suyu ile meyveyi pişirmek suretiyle. 

Birinci şekilde: kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal, üzüm ve sebzelerden de kabak ile patlıcanın reçelleri yapılır. 

İkinci şekilde: çilek, vişne, erik, şeftali, gül reçelleri yapılır. 

Reçellerin Özellikleri

Şurupları parlak olmalı, meyveler ezilmeden ve şekilleri değiştirmeden olduğu gibi kalmalıdır. Bu şekilde yapılabilen  reçeller muvaffak olmuştur. Reçellerde çay şekeri kullanılır. Piyasada glikoz (nişastadan yapılmış) şekerinden yapılmış reçeller de vardır. Glikoz ucuz olduğu için bundan yapılan reçeller de ucuza mal olur. Reçellerde kullanılan çay şekerinin kristalleşip şekerlenmemesi için şurubun içine her bir kilogram şeker için bir gram limon tuzu veya bir limon suyu konarak birkaç dakika kaynatılır. Bu ameliyeye kestirme adı da verilir. Reçel pişirirken kaynama sırasında meydana gelen köpükler alınır ve atılır. 

Reçeller, tam kıvamında pişince şuruplardaki şeker nispeti en çok yüzde altmış sekiz olmalıdır. Bundan fazla olunca reçellerde şekerlenme baş gösterir. Bu durumu anlamak için pişmenin sonunda reçelin şurubu soğuk bir tabağa damlatıldığı zaman bu damla yayılmayıp boncuk gibi donarsa ve bir kaşık konan şurup soğuyunca tabak sağa sola eğildiğinde kolay akmazsa reçelin pişmesi tamam demektir. Ayrıca reçeller piştiği zaman meyveler şeffaflaşır, cam gibi bir manzara gösterir, donukluğu kalmaz. Köpükleri de hafif kızarır. 

Pişmesi tamamlanan reçelin şurubundan bir damla baş parmak tırnağı üzerine konulduğunda bu damla yayılmadan kalır. Limon tuzu ve limon suyu pişmenin sonuna doğru reçele ilave edilir ve reçeller bir iki dakika daha kaynatılarak ocaktan indirilir. Termometre ile de reçelin kıvamını tespit edebiliriz. Reçeller çok tatlı yapılır. Bir kilo meyve için çeşidine göre bir buçuk ve iki kilogram şeker hesap edilir. Reçel için şurup hazırlanırken umumiyetle bir kilo şekere yarım kilo su ilave edilir. Bu şekilde ağır bir şurup yapılmış olur. Şurup pişme sırasında meyve hücrelerindeki suyu çeker sulanır; fakat sıcaklığın etkisi ile bu su buharlaşıp uçtuğu için reçellerin şurubu koyulaşır. Meyveler reçel içinde sularını kaybettiklerinde hacimleri küçülür. Reçellerin şeker nispeti yüksek olduğundan ağzı açık kaplarda da kolay kolay bozulmazlar. 

Reçeller adi kavanozlarda sırlı çömlek ve tenekeler içine konarak saklanırlar. Reçel kapları rutubetsiz, havadar, kuru ve loş depolarda saklanmalıdır. Reçellerin üst kısmının eritilmiş parafin veya balmumu ile bir iki milimetrelik ince bir tabaka halinde kapatılması muhafazayı garanti altına alır. Havayla teması kesilen reçeller, uzun zaman dayanırlar. Reçel kapaklarına etiket yapıştırılarak reçelin yapıldığı tarih, cins ve varsa özellikleri yazılır. Reçeller yalnız bir cins meyveden yapılır. Muhtelif cins meyveler birbirine karıştırılmaz.  

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Karamürsel Belediyesi'nin hizmetlerinden memnun musunuz?